Saturday, February 10, 2007

Живееш ли в друг сезон?

Наскоро пoпаднах на едно интервю с Ребека Сейнт Джеймс. На въпроса дали периода на чакане е труден за нея (тъй като тя все още не е семейна) тя отговаря, че й е трудно, но чувството й на самотност я води по-близо до Бог.

Тя споделя: „Не мога да живея в друг сезон в моя живот. Мога да очаквам бъдещето, но не мога да живея за него. Трябва да живея тук и сега и да Му дам всичко, а не да ми се иска да бъда с някой друг.”

Замислих се дали оценяваме напълно сезона, в който се намираме в момента? За някои това може да е самотен сезон и период на изчакване на следващия. Но истината е, че във всеки сезон има нещо красиво. Един сезон не може да ни даде да преживеем красотата и усещането на друг.

Всички знаем, че не е същото да отидеш зимата на морето, както например през лятото. Усещането е различно, можеш да се насладиш на морето по-различен начин. Не мисля, че е грешно да очакваме да дойде лятото. Но ако живея сякаш е лято ще изпусна всички онези неща, които мога да преживея и направя само през зимата.

Всеки сезон в живота ни е толкова специален. Спомням си времето, когато не бях семейна. Имах много добър приятел в църквата. Бяхме приключили кандидат студентските изпити и ни предстояха 4-5 години на следване. Господ ми говори да оставя на страна това взаимоотношение, защото не е времето то да се развие. Не ми беше лесно, но се доверих на Бог. Влязох в различен сезон. Усещането за самота, което преживявах понякога, ме водеше по-близо до Бог.

След време помолих Бог да ми даде приятели. И Той беше верен. Даде ми цяла компания от приятели. Тичахме в парка заедно, молихме се, търсехме лицето на Бог, обичахме да правим неща заедно, да си говорим, да помагаме на хора, да се забавляваме. Кипеше живот отвсякъде. Влагах сърцето си в тези взаимоотношения, но в един момент се почувствах емоционално изтощена. В мен дойде желание да срещна човека, за когото един ден ще се омъжа.

Бог беше верен и не след дълго ми подари това взаимоотношение. Срещнах този човек и три години по-късно се венчахме. Тези три години преди сватбата ни не бяха лесни. Бог се занимаваше с нас по различни начини. В моментите, когато си слагах очите и очакванията на другия, взаимоотношението ни започваше да пресъхва. Бог ни учеше да живеем за Него, да очакваме от Него. Да търсим първо Царството Му.

Понякога дисциплината е болезнена. Да се промениш ти струва нещо. Но без това, което Бог извърши в мен през този период, не знам къде щях да бъда днес и дали щях да мога да се наслаждавам на взаимоотношението и живота по този начин.

Сега сме в период на служене като семейство. Все още нямаме деца, но имаме цели, мечти, които ни изгарят. Любовта на Отец е в сърцата ни и това е вълнуващ сезон за нас. Искаме да вземем максимално от него. Знаем, че той е уникален сам по себе си и ни е даден от Бог. С очакване сме и вярваме, че Бог ни подготвя за следващия сезон, който има за нас да преживеем като семейство. Вълнуваме се за него. Но не живеем в него. Живеем в сезона, в който сме сега и искаме да Му дадем всичко.

Не се сравнявай с другите. Както ти си уникален, така и продължителността на всеки един сезон в твоя живот е уникална. Виж какви желания Той слага в сърцето ти. Мечтай с Него. Не оставяй този свят да сложи рамка на дължината на твоите сезони. Довери се на Твоят Отец, който те е създал и те познава най-добре, да я определи. Словото Му казва, че Той няма да ни лиши от никое добро (Пс. 84:11).

Обикновено, когато дойдат трудностите на сезона, в който се намираме ни се иска да сме в следващия, или може би в предишния, не знам. Ще оставим ли Господ да извърши съвършено делото си в нас сега? Ще оставим ли това, което ни липсва днес да ни приближи по-близо до Него? Ще Му дадем ли всичко, ще Му се доверим ли? Или ще живеем в някой друг, различен сезон...


----------------------------------------------------------------------------------------------
*Rebecca St. James: „…The loneliness turns me to God. He is the only friend that truly understands and that is truly there all the time. I cannot be living in another season of my life. I can look forward to the future, but I cannot be living for that time. I have got to be living here and now and giving Him my all. And not wishing I was with someone else.”

No comments: