Saturday, February 10, 2007

Защо ме наричаш добър?

А когато излезе на пътя, един се завтече, коленичи пред Него и го попита: Добри учителю, какво да направя, за да наследя вечен живот? А Исус му каза: Защо ме наричаш добър? Никой не е добър освен Един, Бог. Марк 10:17,18

Tази случка е описана не само от Марк, но и от Лука. Матей също описва сходна ситуация. Явно и тримата са били силно впечатлени от отговора на Исус.

Какво искаше Исус да каже с думите си, че никой не е добър освен един Бог? Защо се дистанцира? Защо изключи себе си? Нали Той беше Божият Син, роден непорочно, живял без грях, 100% Бог и 100% човек?

Библията ясно говори за това, че Исус живя живот без грях. Той нито веднъж не съгреши. Като безгрешен човек той имаше пълно основание да се нарече добър. Въпреки това виждаме Той да измества фокуса от себе си казвайки, че само Бог е добър.

Вярвам, че Исус говореше за човешкото в него. Като човек той беше ограничен от време и място. Исус не можеше да бъде едновременно на няколко места, да посрещне и удовлетвори очакванията на всеки. Въпреки че божественото в Него би могло, Той избра да живее на тази земя като един от нас, да ни даде пример, с живота и с думите си.

Целта на Исус не беше да бъде добър човек, но да извърши мисията, за която беше изпратен от своя небесен баща. Той не се опитваше да удовлетвори нечии очаквания, нито беше воден от нуждите на хората. Това би го отклонило от целите и намеренията на Бог Отец.

Когато вършим волята на Отец неминуемо ще срещнем упреци и неразбиране. Но Бог не ни е създал да търсим човешко одобрение и похвала. Дори не е нужно да се стремим да се вместим в представите за добрина на хората.

Когато се опитваме да сме добри посрещайки очакванията на другите, ние ставаме зависими. Когато някой ни каже нещо добро, често пъти себелюбието в нас се надига. Искаме да докажем и оправдаем тези думи и очаквания. Поставяме си неправилния вид цел и зависимост.

Истината, че никой не е добър освен Бог ни помага да разберем нашите собствени слабости и ограничения като хора. Освобождава ни от напрежението да се опитваме да бъдем добри в очите на другите.

Мисля си колко свобода можем да намерим, ако вникнем в думите на Исус, че "само Бог е добър" и живеем с това отношение. Разбирането на нашите собствени слабости и ограничения като хора, ще ни освободи от напрежението да се опитваме да бъдем добри в очите на другите.

Мисълта, че не можем да сме добри за всички и да посрещнем очакванията на другите ни предизвиква да бъдем тези, които Бог ни е създал да бъдем и да търсим Неговата воля. Дава ни свобода да бъдем човеци, които грешат и се нуждаят от прошка. Ние няма какво да доказваме и какво да губим.

Когато някой ти каже че си добър, спомни си за източника и причината за тази добрина. И, вместо да си слагаш очите на себе си или да търсиш чуждо одобрение продължи да следваш Бог и да Му служиш. Исус ни даде чудесен пример за това.

No comments: